Held og lykke til eksamen!
På universiteterne er denne årstid eksamenstid, hvilket fik mig til at reflektere lidt over det velkendte fænomen; eksamens-/præstationsangst.
Der er de klamme håndflader, det pumpende hjerte, tankemylderet, sommerfuglene i maven. Uger eller måneders forberedelse og fordybning i et emne du brænder for, som du ved en masse om og nu skal forsvare foran en censor.
Dine venner, familie og medstuderende siger “held og lykke” inden du entrerer eksamensrummet.
Held og lykke?
Der er noget helt galt i den sætning, i den situation. Det er ikke held og lykke du skal bruge, det er ikke “bare det nu går” følelsen der må overmande situationen. På andre sprog, hvis man oversætter til det danske, vil lignende brugte sætninger indeholde: Vær stærk og sikker, styrke og vilje stå dig bi, kæmp til du segner, gør dig umage osv.
Men i Danmark siger vi held og lykke, eller knæk og bræk. Det er naturligvis velment fra dem der siger ordene, det er der ingen tvivl om, men nogle gange kan man godt undre sig over, hvordan sådan en sætning er opstået.
For forståelsens skyld, holder jeg mig lige til “held og lykke.” Set med mentaltræner-øjne, giver det ikke mening at den person der skal ind for at præstere (eksamen, sportsudøver, scenekunstner etc.), bliver bedt om at håbe på held og lykke lige inden der skal leveres. Fokus skulle gerne være på den styrke der er i at vide, at man er velforberedt og klar til de udfordringer man møder til eksempelvis eksamen, eller i hvilken som helst anden præstations situation.
At forstyrre underbevidstheden med et held og lykke, kan få den udøvende/eksaminanden til at tvivle, uden ellers at være usikker. Men fordi underbevidstheden opfanger tilråbet “held og lykke” med responsen “har jeg brug for det?” vil der straks træde en forsvarsmekanisme i kraft, som tapper energi fra den ellers så parate og velforberedte eksaminand/udøver.
Næste gang du ønsker nogen held og lykke, så prøv at sige “vis dem hvad du kan!” eller “Gør dit bedste!” hvis du vil være sikker på ikke at forstyrre underbevidstheden.
Held og lykke kan man sige til den uforberedte, som helt havde glemt at han skulle til eksamen og derfor netop har brug for al den held der findes, for at komme igennem situationen…
Eksamensangst, præstationsangst og dét at skulle bevise at man er god nok, kan vække en masse uro og larm i krop og sind, som kan være svære at tøjle, hvis man ikke har lært sig en strategi til formålet. Det kan være svært at lære sig selv via erfaring fra lignende situationer, hvis erfaringen i hukommelsen kun består af ubehagelig, nervøse oplevelser. Derfor kan en coach/mentaltræner, være nøglen til at få eksamens-/præstationsmomentet til at være en god oplevelse, hvor den ønskede mentale og fysiske tilstand er til stede og hvor evt. “Held og lykke” ønskninger, ikke vil tage dit fokus. Hverken ubevidst eller bevidst.