SISSE TOMCZYK
Tilbage til Blog oversigt

Bliv din egen indre chef

Alle de måder vi taler med os selv, positivt som negativt (nedgører vores egne ønsker og mål, opmuntrer os selv til at smide os på sofaen fremfor at løbe en tur, kigger sørgmodigt på spejlbilledet og ryster lidt på hovedet når man har klædt sig på om morgenen, roser os selv når vi har nået et ønsket resultat på arbejdet etc.), alle de “stemmer” er dele af vores personlighed og de kan være gode at få et overblik over. Hvorfor? For at lære at bruge de dele der er gode for dig og lære at lukke munden på de dele som ikke har gode hensigter eller som tapper dig for energi, ved at være nogle negative, anmassende væsner.

Du kan prøve denne (lidt forsimplede) øvelse, hvis du er nysgerrig på hvilke dele af din personlighed, der har magten over dig:

Tegn et bord og prøv at få et overblik over forsamlingen: Den sure, den opgivende, den optimistiske, den harmonisøgende, den nysgerrige, den der ikke tror noget er muligt, den dovne, den barnlige osv. Der er ingen facitliste, det er jo dine dele af din personlighed, du skal konfrontere. Brug lidt tid på at lytte efter. Der kan være rigtig mange forskellige dele der taler i munden på hinanden og derfor lige kræver at du skiller dem ad, for at kunne skelne imellem dem.

 

Viser det sig nu, at du har en meget anmassende del af din personlighed, som meget tit tager ordet og lader til at være lidt for dominerende, det kunne f.eks. være den del af dig som altid siger at en vigtig beslutning liiige kan vente til i morgen, så lyt lidt til dens argumenter. Hvis den del af dig ikke må fylde så meget som den gør, så prøv at placere den del langt væk fra dig selv, ved det bord du tegner. Den kunne f.eks. hedde Pessimisten (du bestemmer, dette er blot et eksempel).

Hvis du nu har givet pessimisten en fjern plads ved bordet, men den så på uhøfligste vis får snydt sig frem i rækken og ender helt oppe ved siden af dig igen, uden at du har bemærket at den har nærmet sig, så må du vurdere om den skal sættes på plads eller I skal have en alvors snak om dens adfærd. Du kan jo fortælle den, at du både har hørt og forstået hvad den har at sige, men at dens mening og holdning ikke rigtig kan bruges til noget her og nu og at det ikke er den, men dig der er chefen!

Husk at pessimisten kun er en del af dig og den har ikke veto ret på noget som helst, hvis du ikke vil have at den har det.
Hvis du kan genkende pessimisten når den forsøger at snige sig højere op ved bordet og blande sig i en debat som du f.eks. har med den del af din personlighed som kun er ude på, at få dig til at føle dig allerbedst til mode, så brug nogle af de andre dele af dig selv til at skabe et panser, som den ikke kan trænge igennem. Med tiden og med træning, vil pessimisten finde sin plads, så du ikke skal bruge så meget energi på at tæmme den.

Ofte viser det sig dog at den ikke er alene, men har en lille flok venner så som; den evigt negative del, den uambitiøse del eller den teenage-rebelske del som du måske ellers troede var gemt og glemt for mange år siden. De skal muligvis alle sammen have at vide, at det er dig der er chefen. Og de kan godt være lidt tungnemme, men giv ikke op!

De dele af din personlighed som er fyldt med positivitet, kreativitet og mod, kan du træne større og stærkere, så du ved at de er klar til gå forrest, når du beder dem om det, eller de skal overdøve en af de andre dele – pessimisten og dens venner.

At lære sine egne dele af personligheden at kende og kunne arbejde med dem individuelt, er et redskab som man kan bruge igen og igen og blive ved med at træne.

Start med at observere hvad det er der sker, når du f.eks. ikke kan tage dig sammen til en bestemt opgave. Hvad siger den del af dig som taler inde i (hvem er den?) og findes der en anden del som siger noget mere brugbart og derfor skal have din opmærksomhed?

Det er let nok at sige, at man kan tegne et bord, sætte dele af sin personlighed rundt om det og så er alle indre konflikter løst. Sådan er det naturligvis ikke. Men ved at begynde at tænke over, at det f.eks. kun er en del af dig som ikke tror du kan klare en bestemt opgave, har du allerede taget et stort skridt i retningen af at acceptere, at der kan være en del af dig, uanset hvor lille den er i nuet, som slet ikke er i tvivl om, at du godt kan klare opgaven. Giv den del taletid og mærk hvordan forandringen sker, lidt efter lidt…

Er du interesseret i at arbejde dybere med af finde dine dele af din personlighed og lære at bruge de forskellige dele konstruktivt, vil coachsessions være vejen frem.

Jeg håber ovenstående har inspireret dig til, at tænke og lytte til dig selv på en ny måde.

 

 

Del denne artikel