SISSE TOMCZYK
Tilbage til Blog oversigt

Visionboard – 10 små step

Jeg tænkte, at jeg ville prøve at give nogle bud på konkrete arbejdsredskaber her på bloggen. Og det første jeg vil præsentere, er et visionboard.

Da jeg begyndte at arbejde på at åbne min egen virksomhed, var noget af det første jeg kastede mig over, et visionboard. Der er mange former for og tanker omkring, hvad et visionboard er. Kort og godt, dine tanker og planer på et papir (gerne meget stort, sat op på væggen) og gerne kombineret med en form for tidslinje, med de punkter du ved der skal til, for at dit projekt kan lykkes.

visionboard Man kan sagtens downloade forskellige skabeloner til div. visionboards, men andres struktur er jo ikke nødvendigvis den struktur der virker for dig. Derfor anbefaler jeg altid at man laver sin personlige skabelon.
Mit virksomheds-visionboard, lavede jeg på ca. en time. Efter den time med tusch og papir, trådte jeg et par skridt bagud og lod blikket dvæle lidt, ved alle de idéer og planer jeg åbenbart havde haft sejlende rundt inde i mit hoved. Det var overvældende hvor mange tanker jeg egentlig havde gjort mig, men pludselig også meget mere klart, hvad mit projekt handlede om, hvor det skulle hen og hvordan jeg nogenlunde ville kaste mig over det.
Sammen med en coach, gennemgik jeg efterfølgende hele mit visionboard og det blev endnu tydeligere for mig selv, hvad det var jeg ville og hvor min energi skulle lægges, i forhold til da det ”bare” var fritsvævende idéer og tanker uden retning.

At lave visionboards, er en velkendt arbejdsform for nogen og for andre en uoverskuelig kreativ proces, som kræver et par tips og tricks, for at blive anvendelig. Jeg har brugt dette arbejdsredskab med flere coach klienter i forbindelse med personlige og professionelle mål. For nogen bliver sådan et visionboard meget personligt og skal ikke deles med andre. Og for nogen bliver det endnu mere betydningsfuldt, hvis de har fået feedback på de forskellige punkter og jeg i en session, har spurgt ind til udefinerede emner eller processer.
Det er værd at prøve hvis du har et mål/projekt/drøm, stort som småt, at få alle tankerne ned på et papir, eller endnu bedre, op på et kæmpe ark på væggen! At se dine ønsker og dit mål visuelt, og sætte ord på hvad der inspirerer dig til at opnå det, kan give plads til nye tanker og endnu flere idéer til dit projekt.

 

10 punkter til at komme igang med dit visionboard:

1. Giv projektet/målet/emnet et navn eller titel. Skriv det ned
2. Tøm hovedet for alt hvad du kommer i tanke om når du tænker på dit projekt og skriv det ned. Det behøver ikke være i en prioriteret rækkefølge. Evt. kan du lave forskellige kategorier.
3. Lav en liste over mennesker/steder/egenskaber som skal hjælpe dig med komme i mål.
4. Præciser hvad tidsrammen og evt. arbejdsindsatsen er/skal være for projektet.
5. Lav en tidslinje, med flere små delmål, deadlines, vigtige datoer etc.
6. Beskriv hvordan det føles, når du forestiller dig at du står på målstregen og er lykkedes med dit projekt. Alle tanker, følelser, farver, dufte, mennesker omkring dig osv.
7. Alt det du skrev ned i punkt 1, kan du nu begynde at kategorisere (hvis du ikke allerede har gjorde det) og plotte nogle af ordene ind som delmål eller opgaver på din tidslinje.
8. De mennesker mv. du skrev ned i punkt 2, kan du ligeledes kategorisere og sætte nogle af dem på din tidslinje, så du får et overblik over hvornår i processen, de hver især er vigtige.
9. Skriv evt. et par citater du bliver motiveret af at læse eller print et par fotos af mennesker som du bliver inspireret af, at se på dit visionboard. Det behøver ikke sættes ind på tidslinjen, men måske have et hjørne hvor du ved du kan kigge ned og hente energi.
10. Hvis det er muligt, så hæng dit store visionboard på en væg, som du kan vende tilbage til, kigge på, justere på, holde retningen på dit projekt og lade dig geninspirere af dine tanker, som nu ikke kun er inde i dit hoved, men formuleret for øjnene af dig.

 

Del denne artikel