SISSE TOMCZYK
Tilbage til Blog oversigt

Mentaltræning giver plus på ressource kontoen

Jeg kan godt holde den tale, det er ikke noget problem, det er jo bare mine kollegaer som skal høre på mig. Det går nok… Åh, bare stemmen ikke forsvinder, eller knækker, eller jeg glemmer hvad jeg skal sige, eller jeg ryster på hænderne. Ejjj, det går nok… Hvis bare de ikke stirrer på mig alle sammen! Åh, jeg er også et fjols at sige ja til at gøre sådan noget, hvorfor skulle jeg dog også spilde kaffe på min bluse i morges på vej ud af døren, de ser det sikkert alle sammen! Jeg ved det bliver en forfærdelig oplevelse, jeg ville ønske jeg ikke skulle holde den latterlige tale. Jeg sov næsten ikke sidste nat bare ved tanken, det var så dumt. Det kørte rundt i hovedet…!

Som udgangspunkt er mentaltræning noget vi alle sammen gør, bevidst eller ubevidst, når vi tænker over noget eller vi skal forestiller os hvordan en situation bliver.

Det gælder derfor også når vi bebrejder os selv alt det vi ikke når, den dårlige indsats ved sidste møde etc. Det er dog en meget lidt gavnlig træning hvis den overvejende er negativ, men hvis noget trænes bliver det bedre. Så simpelt kan det siges. Så træner/bruger du din indre dialog dagligt, fyldt med negativitet og selvbebrejdelser, så bliver du gradvist bedre og bedre til den negative dialog. Så hvorfor ikke øve sig i en positiv indre dialog, som kan erstatte dele af den uvenskabelige negativitet?

Med lidt øvelse og et par coach sessions kan du begynde at tæmme den indre dialog, og det vil hurtigt give plus på ressource kontoen.

Sportsfolk har brugt mentaltræning i mange år og inden for elitesporten, er der ikke mange tilbage som ikke har enten en sportspsykolog eller mental coach tilknyttet sit team.

At kunne forestille sig målet, uanset om det er at lave den bedste præsentation foran bestyrelsen, vinde den næste kamp, spille den bedst tænkelige koncert eller noget helt andet, så gælder det samme for alle: Den indre dialog kan trænes til at være den rette for dig og være en støtte for dig, både i hverdagen og når du skal præstere.

Jeg bruger selv mentaltræning i mange forskellige sammenhænge, og især til at tackle eksamener, store koncerter eller i perioder hvor jeg har store målsætninger med min musik i øvelokalet. Både den indre dialog og specifikke øvelser gør, at jeg yderst sjældent er gået nervøs på scenen. Selvfølgelig er det sket og jeg har bestemt mærket det ubehag der følger med sådan en oplevelse. Men jeg har lært og trænet at finde det fokus og den balance som er bedst for mig, og jeg ved hvilken form for mental og fysisk forberedelse jeg har det bedst med, før en koncert. Og jeg ved hvordan jeg skal agere under en koncert. Det kan føles som en kamp at komme igennem et stykke musik på 3 min., hvis der ikke er styr på processerne i krop og hoved imens, og en times koncert kan føles som 5 min., hvis flow og indre balance er på plads.

Alle de faktorer der gør at jeg performer bedst, kan være mere eller mindre balanceret. Men nogle få vigtige (for mig) tjekpunkter på dagen for en stor koncert, gør at jeg kan justere min mentale forberedelse, så jeg opnår den bedst mulige performance med de resurser jeg har på dagen.

Mit eget eksempel er naturligvis fra min musikertilværelse. Men det er egentlig lige meget om man er musiker, skuespiller, skolelærer, erhvervsleder, dressurrytter, kontorassistent, mor til 3, langtidsledig etc.

Mentaltræning er givende, uanset hvilken situation du mærker at det ville være rart eller brugbart, at agere anderledes end du plejer at gøre. Sæt lidt ekstra ind på din ressource konto. Et par coach sessions kan gøre en forskel du virkelig kan mærke.

 

Del denne artikel