SISSE TOMCZYK
Tilbage til Blog oversigt

En omgang personlig udvikling

Personlig udvikling kan ikke undgås hvis man går ind i et coach forløb, men det kan også være hele grunden til at gå ind i et coachforløb – ønsket om personlig udvikling. Kort sagt er dét, hvad coaching går ud på: At udvikle noget der allerede findes i dig, så du kan bruge dine ressourcer bedst muligt.

Man kan godt have følelsen af, at ville noget mere eller blive bedre til at tackle situationer. Uden helt at kunne definere hvad det er der skal ændres for at noget bliver bedre, kan det i mange tilfælde koges ned til ønsket om personlig udvikling.

Hvordan kommer man så igang med sådan en omgang? Hvad skal der til? Hvordan ved man at man har nået op på et nyt stadie i sin personlige udvikling?

Det allerførste man kan gøre, er at beslutte at man vil gøre noget. Allerede dér er processen startet og det første modige valg er taget. Allerede her har du sejret, blot ved at taget det første skridt. Der kan sagtens være en indre dialog som modsiger dig, råber at det er nemmere at lade være.

Den stemme er også en vigtigt del af din personlighed, som sagtens kan have boet i dig altid og igennem årene har taget mere og mere magt og udviklet sig til lidt af en diktator. Med andre ord, den skal tæmmes og sættes på plads! Måske skal den også tilgives for dens adfærd, men det er sikkert ikke det første du tænker om den, når først du får øje på hvor meget og hvor højt den råber i nogle situationer.

Der bor helt sikkert også en stemme inde i dig, som udelukkende er positiv, venlig, sød og har ja-hatten på hver gang den blander sig.

De to stemmer, englen og djævlen på skuldrene, eller hvad de nu hedder hos dig, kan være ganske interessante at observere og finde ud af hvornår de hver især træder i kraft.

Et gammelt indiansk ordsprog: ”Du har to ulve, én fyldt med alt godt og én fuld af vrede. Den du fodrer vokser.”

Hvis først du er bevidst om de to modstridende stemmers taletid og kan skille dem ad, vil næste skridt være at ”fodre” den rette og få den til at vokse sig stor og stærk og sulte den diktator der sidde og råber derinde, så den kan blive mindre og finde sin rette plads.

Der kan sagtens være helt konkrete målbare punkter, hvor man ønsker at udvikle sig personligt. I så fald vil den indre dialog sandsynligvis have en meget klar mening om disse punkter. Igen, start med at observere hvad der sker, og så kan man handle udfra det. Lyt til hvad dine indre stemmer hver især har af holdninger.

Hvad strategien helt konkret skal være for at gøre den indre dialog mere positiv, er en individuel sag som man finder frem til efterhånden. Der er ikke én klar opskrift på det. Der er heller ikke én korrekt måde at fodre den rette stemme osv.

Alt dette indre arbejde kan gøres mange gange lettere ved at bruge en coach til at sparre med og lære nogle lækre metoder til selv at arbejde videre, med alle disse forskellige indre processer som enten kan stå i vejen eller bane vejen for din personlige udvikling, alt afhængig af hvordan du bruger dem.

Det er ganske interessant at tænke på, at det faktisk kun er mennesker som kan føre en indre dialog. Vi er som de eneste væsner, udstyret med denne evne. Og med vores højtudviklede sanseapparat og intellekt, kan vi lige så godt gøre vores bedste for at blive superbrugere af denne indre samtale evne, som kan gøre en kæmpe forskel for vores selvopfattelse, selvrespekt og menneskelige udvikling.

 

Coaching og personlig udvikling går hånd-i-hånd og kan give dig redskaber til at nå ind til kernen af dine kompetencer og få fuld udbytte af dine ressourser. Man kan ikke putte nye ressourser ind i et menneske på samme måde som man kan putte ny viden derind. Der er hvad der skal og kan være, men ressourcerne kan være skjulte eller glemt i et hjørne længst væk i dig, så de skal findes frem og nogle gange kan de, uanset hvor meget man leder, ikke findes når de skal bruges. I hvert fald ikke før man har lært deres gemmesteder at kende og ved hvor man skal lede efter dem.

De fleste har oplevet et eller andet i tilværelsen hvor man virkelig har haft brug for umenneskelige kræfter, noget som har krævet alle ressourser og al energi. Og var de ekstra kræfter der så ikke, da det virkelig var nødvendigt?

Jeg har set klienter lave den store transformation fra super genert og usikker, til stærk og selvsikker. Fra eksamensangst til eksamenshaj osv. Og jeg har selv oplevet, med den coach jeg har haft flest sessions med, at udvikle mig, lære fantastiske arbejdsprocesser, nå kæmpe målsætninger og finde mange af mine ressourcers gemmesteder. Min all time yndlings coach er, samtidig med at være en meget dygtig coach, et menneske jeg har stor respekt for både fagligt og personligt. Jeg ville ønske for alle, at de kunne opleve sådan et forløb mindst én gang i tilværelsen.

Det blev et af de længere blog indlæg. Personlig udvikling er jo heller ikke just noget man springer let hen over og så er den fikset.

Det tager tid – Så giv det tid…

 

 

Del denne artikel